PHP & MySQL ikilisi ile yazılım geliştirecekseniz, bu ikiliyi Apache sunucusu (server) üzerinde buluşturmanız gerekiyor. Eskiden bu üçü bilgisayara ayrı ayrı yüklenir, daha sonra el ile bir dizi ayar yapılır, konfigrasyon dosyaları düzenlenir ve ortam Apache üzerinde PHP & MySQL ile web uygulamaları geliştirmeye uygun hale getirilirdi. Bugün bu üçlüyü birbirine uyarlanmış halde barındıran ve kurulum tamamlanır tamamlanmaz sistemin hazır hale geldiği AMP (Apache, MySQL, PHP) paketleri kullanılıyor. Bunlardan en popüleri XAMPP’ın açılımı ise aşağıdaki gibi.
X: Her platformda çalışır demek. Uygulamanın Windows, Linux ve Mac ve dahi Solaris için versiyonları mevcut.
A: Apache HTTP Sunucusu
M: MySQL veritabanı
P: PHP yorumlayıcısı (interpreter). Dikkat ederseniz derleyici (compiler) demedim.Neden?
P: Perl yorumlayıcısı
Peki Neden Linux Üzerinde XAMPP?
Neden XAMPP’ın Windows’ta sorunlu çalışması felan değil. Ben yine de Windows‘ta kurulumsuz (zip) paketi kullanmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü gerçekten çok pratik. Linux’a gelince; internette PHP ile hazırlanmış sitelerin çok büyük bölümü Linux sunucular üzerinde barınıyor. Yani Linux için PHP & MySQL’in doğal ortamı diyebiliriz. Bu yüzden ya da pek çok başka sebepten Linux üzerinde PHP kodlamak isteyebilirsiniz. Bu -belki de gereksiz uzun- girişten sonra artık kurulum adımlarına geçebiliriz.
1- XAMPP’ı indirin
Buradan en üstteki XAMPP Linux paketini indirin. Hemen aşağıdaki Upgrade paketleri ile karıştırmayın lütfen. Bu yazı yazıldığı sırada 64MB boyutundaydı bu dosya.
Not: XAMPP’ın Linux versiyonuna önceden LAMPP adı verilmişti ancak şimdi XAMPP for Linux olarak değiştirildi.
2- XAMPP’ı kurun
Aşağıdaki komut ile indirdiğiniz xampp-linux-1.7.3a.tar.gz isimli arşiv dosyasını /opt dizininin altına aşağıdaki komut ile açın. Benim sistemimde (Ubuntu) bu dosya Downloads klasörünün altına indiğinden dosya yolu aşağıdaki gibi. Siz kendinize uyarlayın. Not: Bu komutun işletilmesi birkaç dakika sürecek.
$ sudo tar xvfz Downloads/xampp-linux-1.7.3a.tar.gz -C /opt
3- XAMPP’ı Başlatmak ve Durdurmak
Şu anda tarayıcınızı açıp http://localhost yazdığınızda “sayfa bulunamadı” hatası alırsınız. Çünkü sunucuyu kurduk ama başlatmadık. Aşağıdaki komut ile XAMPP’ı başlatabilirsiniz.
$ sudo /opt/lampp/lampp start
Şu anda http://localhost adresinde XAMPP açılış sayfasını görüyor olmanız gerek. Aşağıdaki komut ile de sunucuyu kapatabilirsiniz.
$ sudo /opt/lampp/lampp stop
4- XAMPP ile Çalışmak
XAMPP varsayılan web dizini olarak /opt/lampp/htdocs dizinini kullanır. Ancak bu dizin sistem dosyalarının arasında olduğundan burada dosya oluşturmak, silmek vs. kolay ve pratik değil. Bu yüzden kendi ev dizinimiz altında public_html adında bir klasör oluşturacağız. Ve tüm PHP (ve HTML) çalışmalarımız bu klasörün altında olacak.
Şimdi ev (home) klasörünüzün altında public_html isimli bir klasör oluşturun.
$ mkdir ~/public_html/
Şimdi de bu klasörü htdocs klasörüne kullanıcı adımız ile bağlayalım.
$ sudo ln -s ~/public_html/ /opt/lampp/htdocs/$USER
Benim kullanıcı adım hrzafer olduğundan http://localhost/hrzafer/ adresi ile public_html altındaki tüm dosya ve klasörleri görebilirim. hrzafer yerine kendi kullanıcı adınızı yazın ve çalışıyor mu test edin. Daha sonra bu adresi yer imlerinize eklerseniz çalışırken kolaylık olur diye düşünüyorum.
Herkese Kolay Gelsin
22 Temmuz 2010 at 17:00
Hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Dönem projesi için gerçekten çok işimize yaradı, ellerinize sağlık.
26 Ağustos 2010 at 23:34
“””dizinde sabit bağa izin verilmiyor”””
böyle bir hata alıyorum! Çözümü hakkında yardımcı olurmusunuz ?
27 Ağustos 2010 at 05:44
Sanırım o hata komuttaki -S’i (büyük) -s(küçük) şeklinde yazmaktan kaynaklanıyordu.
27 Ağustos 2010 at 09:01
-S yapınca, “”dizinde sabit bağa izin verilmiyor””
-s yapıncada “”sembolik bağı oluşturuluyor: Permission denied”” ….
27 Ağustos 2010 at 13:42
Şu anda tam olarak hatırlamıyorum ama muhtemelen komutun başına sudo yazmanız gerekecek. Çünkü bağı oluşturmaya çalıştığımız dizin root’a ait bir klasör. (opt/…)
06 Eylül 2010 at 13:54
hocam elinize sağlık sayenizde xampp’ı kolayca kurdum.
28 Ekim 2010 at 15:54
hocam burada phpmyadmin’i açamadım dediklerinizi harfiyen uygladığımı düşünüyorum localhost’ta açıldı ancak english’e tıkladığımda hiç bir şey çıkmıyor php örneklerini açıyor ancak mysql’i açamadım
29 Ekim 2010 at 11:47
mysql için phpmyadmin’i tıklayın.
12 Mayıs 2011 at 10:10
ln -S ~/public_html/ /opt/lampp/htdocs/$USER bu komut dosyayı yine root a bağlı yapıyor yani yine netbeans izin vermiyor
30 Haziran 2011 at 06:36
ln -S ~/public_html/ /opt/lampp/htdocs/$USER komutunu çalıştıramıyoruz Zafer hocam. Aynen arkadaşlarını yazdıkları gibi hata alıyoruz. Kodun başına sudo da yazdım ama olmadı. Öğrenme meraklısı bu arkadaşlara çözümde yardım ederseniz çok seviniriz :))
Not: google arattım pek bir bilgi bulamadım…
30 Haziran 2011 at 08:39
Makaledeki kodu düzelttim. Çalışmıyorsa, aldığınız hata mesajını gönderin. Belki birşeyler bulabilirim. Aslına bakarsanız bu makaleyi yazalı uzun zaman oldu ve bazı şeyleri hatırlamakta güçlük çekiyorum.
30 Haziran 2011 at 14:20
düzeltilmiş kodla beraber sorun da düzeldi hocam 🙂 yanlış anlaşılmaya bağlı yanlış bir uygulamadan kaynaklandı… Kodlar çalışıyor arkadaşlar… Teşekkürler hrzafer hocam çok güzel bir site, yeni uygulamalar da bekliyoruz sizden…
09 Mart 2012 at 12:43
Starting XAMPP for Linux 1.4.15…
XAMPP: Starting Apache with SSL (and PHP5)…
XAMPP: XAMPP-MySQL is already running.
XAMPP: XAMPP-ProFTPD is already running.
XAMPP for Linux started.
yazısı aldım ancak localhost çalışmıyor yardımcı olursanız sevinirim
11 Mart 2012 at 07:39
adresi localhost/kullanıcı_adı şeklinde yazmanız gerekiyor sanırım.
11 Eylül 2012 at 02:14
teşekkürler hocam, çok faydalı oldu.
26 Ağustos 2013 at 14:52
xapp sayfasından .run olarak indirdim ama bir türlü kurulmadı. xampp sitesindeki terminal kodlarını yazdığımda “No such file or directory” hatası veriyor
25 Ağustos 2014 at 15:07
Bilgisayarda local sunucu kurmak için oldukça mükemmel bir program.