Açık kaynak ücretsiz bir Tümleşik Geliştirme Ortamı (IDE: Integrated Development Environment) olan NetBeans‘in kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Çünkü profesyonel anlamda masaüstü, web, mobil ve kurumsal uygulamalar geliştirmek için ihtiyacınız olan herşeyi bir arada sunuyor. Üstelik yalnızca Java ile değil aynı zamanda C/C++ hatta dinamik diller olan PHP, JavaScript, Groovy ve Ruby ile de uygulama geliştirmenize olanak sağlıyor.
Kurulumu oldukça kolay olduğu gibi kurulum sonrası ayar mayar da gerektirmeden hemen uygulama geliştirmeye başlıyorsunuz. Windows, Linux, Mac OS X, Solaris ve daha başka platformlarda sorunsuz çalışıyor.
Bana en güven veren yanı ise bizzat Java’nın mimarı Sun firması tarafından geliştirilmesi.
Kurulum
Aşağıdaki bağlantıdan NetBeans’in çeşitli kurulum paketlerini görebilirsiniz.
http://www.netbeans.org/downloads/index.html
Ancak benim tavsiyem aşağıdaki bağlantıdan Java JDK ile birleştirilmiş kurulumu indirmeniz. Çünkü NetBeans’i kurmadan önce bilgisayarınızda JDK’nın kurulu olması gerekiyor.
http://java.sun.com/javase/downloads/netbeans.html (En üstteki download düğmesine tıklamanız yeterli)
Dilerseniz daha sonra kuruluma yeni paketler ekleyebilir yada çıkarabilirsiniz. Bunu IDE’nin eklenti yöneticisinden (Tools | plugins) kolayca yapabilirsiniz.
Göze Çarpanlar
- Java Masaüstü uygulamları
- Sürükle bırak yöntemi ile görsel olarak GUI (Görsel Kullanıcı Arayüzleri, pencere, form vs.) geliştirin.
- Java EE ve Web uygulamaları
- Ajax, JavaScript, and CSS kullanarak web uygulamaları geliştirin. JSF, Struts, Spring and Hibernate gibi framework’lere tam destek. EJB geliştirme için gereken tüm araçlar.
- Görsel Mobil Cihazlara Uygulama geliştirme
- Cep telefonları, avuçiçi bilgisayarlar vb. taşınabilir cihazlar için uygulama geliştrme ortamı.
- PHP ile yazılım geliştirme
- Hızlı ve hafif siklet bir IDE ile kod tamamlama, hızlı düzeltme, tümleşik FTP ve Xdebug ve popüler web hizmetlerine (web services) destek.
- Ruby ve Ruby on Rails ile yazılım Geliştirme
- Güçlü Ruby editörü il tam Ruby on Rails desteği.
- C ve C++ ile yazılım geliştirme
- Tam özellikli C, C++ editörü, hata ayıklayıcısı, proje şablonları, uzaktan geliştirme desteği ve daha fazlası.
Sonuç
NetBeans’in bu alanda önemli bir boşluğu dolduruyor gerçekten Kurulum ve kullanım kolaylığı, herşeyin bir arada olması ve görsel olarak sürükle-bırak ile uygulama geliştirme desteği ile Eclipse’in bir adım önüne geçiyor bana göre.
Kaynaklar: http://www.netbeans.org/features/
17 Haziran 2010 at 16:32
İnternet üzerinden oynanılan okey,tavla tarzı oyunlar javanın hangi sürümünde ne projesi olarak yapılıyor ?
Bilgilendirirseniz sevinirim.
19 Haziran 2010 at 15:09
Java’da bir web uygulaması geliştirmek için JSP (Java server pages) ve Servlet bilmeniz gerekiyor. Alternatif olarak JSP ve Servlet’e hiç bulaşmadan Java Appletler ile bu oyunlar hazırlanabilir ve standart html sayfaları ile hizmet verir.
08 Kasım 2010 at 17:22
editöler hakkında biraz bilgilendirebilirmisiniz?
jdeveloper
ıntellijdea
netbeans
bunların içinden hangisi en sağlıklı olanıdır.sanki bana intellijda gbi geliyor:)
09 Kasım 2010 at 04:03
Intellijidea çok başarılı ancak ücretli bir IDE. Jdeveloper’ı hiç kullanmadığım gibi okuduğum pek çok Java kitabında da ismi ile çok az karşılaştım.
Netbeans ve Eclipse’e gelince bu iki IDE ücretsiz olmalarına rağmen ücretli bir IDE’den beklenebilecek hatta beklenemeyecek pek çok özellik sağlıyor. Yani her ikisi de profesyonel düzeyde ve yazılım firmaları tarafından aktif olarak kullanılıyor. Ben yaklaşık 2 yıldır Netbeans kullanıyorum ve çok beğeniyorum. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Nedenleri burada sayamayacağım kadar fazla. İleride bu konuda bir yazı yazmayı da düşünüyorum aslında.